20 mei 2021

Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen?

Kosten huis kopen

Bij een huis kopen komt veel kijken. Een niet onbelangrijk onderdeel daarvan is de financiering. En dan zeker het gedeelte aan eigen geld dat je tegenwoordig moet meebrengen. Nu kunnen de kosten in Amsterdam en omstreken verschillen per gemeente en zijn zij natuurlijk ook afhankelijk van hoe gek je het zelf wilt maken. Maar onderstaande, geeft een goede basis waar je blind van kan uitgaan. In zijn algemeenheid kan gezegd worden dat de kosten om een huis te kopen tussen de 5-7% liggen van de koopprijs.

Financiering van de woning

Om een huis te financieren mag je in Nederland in 2021 maximaal 100% van de marktwaarde van de woning lenen. En hier wordt het al een klein beetje opletten. De marktwaarde kan namelijk lager zijn dan de koopprijs van uw droomhuis. Het verschil dien je met eigen geld aan te vullen. De marktwaarde wordt bepaalt door een taxateur. Je aankoopmakelaar geeft je voor het bieden een indicatie van de waarde van de woning. Dan weet jij van tevoren hoeveel je mogelijk zelf nog moet bijpassen. Zeker in de huidige markt kan er door het hoge overbieden nog wel eens een verschil zijn tussen de marktwaarde van de woning en de uiteindelijke koopprijs.

Kosten voor de koper

In Nederland zijn de kosten voor het kopen van de woning voor de koper. Dit betekent dus hoofdzakelijk de overdrachtsbelasting en de notariskosten. De rest is grotendeels optioneel. Hier beneden een overzicht waar je zoal aan kunt denken. Dit zijn dus de kosten die je met eigen geld dient te financieren:

Overdrachtsbelasting0%, 2% of 8%
Notaris**€ 1.700 – € 2.100
Hypotheekadviseur*€ 1.500 – € 3.000
Taxateur*€ 700 – € 1.000
Bankgarantie*€ 300 – € 1.000
Aankoopmakelaar€ 3.000 – € 8.000
Technische keuring€ 350 – € 450
Overige administratieve kosten+/- € 200
*Deze kosten zijn aftrekbaar. **Deze kosten zijn gedeeltelijk aftrekbaar.

De Overdrachtsbelasting

Er is veel te doen geweest om de overdrachtsbelasting de laatste tijd. Momenteel (d.d. 20-05-2021) geldt er een vrijstelling voor huizenkopers onder de 35 jaar voor de rest van 2021. Als 1 van het koppel ouder is, dan geldt de 0% alleen voor degene die jonger dan 35 jaar is en geldt voor het deel van de woning dat van hem/haar gaat zijn.
De koopprijs van de woning dient € 400.000,- of lager te zijn om in aanmerking te komen voor het 0%-tarief.

Let op als je de woning niet zelf gaat bewonen. Dan val je namelijk in de prijzen en kun je 8% van de koopprijs aftikken aan de belastingdienst.

Alle andere gevallen betalen 2%.

Handig overzicht Rijksoverheid: link

Waar kun je op besparen?

Zoals te zien in bovenstaand overzicht, kun je op sommige zaken goed besparen. Maar het meeste kun je besparen op de aankoopmakelaar. Hier zijn zeer veel verschillende tarieven te voor vinden. Let daarbij voornamelijk altijd goed op of een makelaar aangesloten is bij een branchvereniging zoals VBO, VastgoedPro of het NVM. Hier kun je namelijk met je klachten terecht en bovendien verzorgen deze verenigingen de prijsdatabases met de laatste verkoopprijzen. Die zijn benodigd om de marktwaarde van je nieuwe woning uit te kunnen rekenen. Deze makelaars zijn op meerdere fronten beter geïnformeerd.

Er zijn nog veel makelaars die een courtage hanteren. Hierdoor kunnen de kosten echter ongemerkt hoog oplopen. 1.5% lijkt in eerste instantie misschien weinig. Maar voor een woning van € 500.000 euro, betaal je al gauw € 7.500,-. Dat is waar Makelaar J-OOST om de hoek komt kijken met een vaste prijs van € 3.299,-. Door slimmer te werken, kan Makelaar J-OOST je meer dan de helft van de kosten besparen (!), met bovendien een betere servicekwaliteit. Wil je nog meer besparen? Dan kun je ook proberen helemaal zonder aankoopmakelaar aan te kopen. De vraag is dan echter wel of je dit uiteindelijk bespaart of juist meer kost.

Ook op notariskosten kan bespaard worden. Zo kun je kiezen voor een duurdere notaris met een goede reputatie zoals Buma & Algera of kun je naar een meer digitalere notaris zoals NVA-notaris, waar je 300 euro op bespaart. Het nadeel van het digitaal doen is dan wel dat je de koopakte niet samen met verkoper tekent. Dit is altijd een fijn moment met alle partijen aan tafel, vlak nadat het bod geaccepteerd is. Maar misschien hoeft dit voor jou ook helemaal niet. Doe je het digitaal, dan scheelt dat tijd. Bovendien is het momenteel met Corona steeds meer regel dan uitzondering.

De slimste besparing kun je met de bankgarantie . Let hierbij op dat je hypotheekadviseur misschien niet automatisch de bankgarantie afneemt bij de hypotheekverstrekker. Een onafhankelijke bankgarantieverstrekker kan vaak vele honderden euro’s goedkoper zijn. Een goede hypotheekadviseur zal je hier zelf al op wijzen.

En dat brengt mij tot slot bij de hypotheekadviseurs. Ook hier verschilt het aanbod in prijs. Maar ook zeker de kwaliteit. En de kosten kunnen geheel afgetrokken worden van de belasting. De belangrijkste tip hier is dat een onafhankelijke hypotheekadviseur je tot het einde het meeste kan besparen. Deze heeft meer aanbodkeuze dan als je direct naar een bank gaat. De bank zal soms echter weer goedkoper zijn in het (wij van WC-eend) advies. Als je van tevoren weet dat een bepaalde bank de laagste rente heeft voor het leenbedrag dat jij nodig hebt, dan is dit wellicht de beste keuze. Anders is het in de meeste gevallen beter voor de portemonnee om naar een onafhankelijke aanbieder te gaan.